Jornades d’estiu a l’Escola: experimentació i reflexió en bona companyia

Per tercer any consecutiu, l’Escola ha dut a terme les jornades d’estiu. Aquestes jornades es plantegen sempre com un espai de reflexió a les portes de les vacances que ens permeti d’obrir noves visions que potser, a la tornada, ens facin posar en pràctica millors maneres d’orientar la nostra feina. Per això, també tenen un petit component d’experimentació: enguany, l’Escola ha estrenat comptes corporatius de Facebook i Twitter i ha difós la transmissió per videoconferència.

Iniciàvem dijous 7, amb la presentació de la directora de l’EAPC, la jornada de bones pràctiques, que vam dedicar a mostrar projectes en funcionament en diferents administracions catalanes que demostressin l’impacte que les tecnologies tenen en els nous models formatius i la importància de fer que les accions formatives tinguin una transferència al lloc de treball i que serveixin realment per millorar el rendiment de les persones que treballen a l’Administració. L’Àlex Sobrepera, cap de servei al SOC i formador intern de l’Escola, va demostrar com un curs el va ajudar a elaborar un projecte directiu que després ha contribuït a una millorar substancial en l’organització on treballa. Francesca Cañas va explicar una iniciativa sorgida d’una unitat molt concreta, el personal d’endocrinologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, però que ha acabat convertint-se en una comunitat virtual d’intercanvi d’experiències multidisciplinàries.

Joan Minguet va introduir el concepte de les emprenedories per als joves agricultors, i de com, a través de la formació, s’aconsegueix dinamitzar tot un sector agrari. Marta Chiné i Miguel Alòs ens van mostrar un instrument per treballar les accions formatives abans d’engegar-les tenint en compte tots els aspectes per millorar-ne l’efectivitat. I per tancar, i a través de la videoconferència, Juan Carlos González, director de l’ECLAP (Escuela de Administración Pública de Castilla y León) va explicar totes les innovacions que una escola jove com aquesta ha pogut introduir en la formació del personal de la comunitat autònoma, i molt especialment del personal directiu.

L’endemà, Lluís Ràfols va donar inici a la jornada sobre l’aprenentatge informal fent un resum dels posts que l’Escola havia publicat al bloc sobre aquest tema i dels comentaris rebuts. Joana Martínez va presentar les opinions sobre el procés d’aprenentatge de diversos professionals de les administracions públiques (també de fora de Catalunya) relacionats amb el món de la formació, i que es van oferir en suport vídeo en diferit. Teresa Sánchez va coordinar l’exposició d’Epise i Cuatrecasas, Gonçalves, Pereira sobre la visió de l’aprenentatge des de l’empresa privada. A continuació, Sylvia Alonso va moderar una taula rodona sobre el paper de les unitats de formació en l’aprenentatge que va comptar amb la intervenció d’Isabel Sánchez (Departament d’Educació), Pepa Comas (Departament d’Interior), Mireia Plana (Escola d’Administració Pública de Catalunya), Jesús Martínez (Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada) i Sílvia Vilanova (Universitat Pompeu Fabra). Per finalitzar, Teresa Sánchez i Joana Martínez van demanar als assistents que proposessin accions que es podien dur a terme per tal de recollir-les en un document de publicació posterior.

Les xifres de seguiment de les jornades, tant presencialment com virtualment, són bastant bones si tenim en compte que “estrenàvem” eines: van assistir-hi més de 100 persones. Els tres posts al bloc de l’Escola sobre les jornades van tenir 573 visitants i 46 comentaris. Els seguidors de Facebook van clicar 3.442 vegades en les sis entrades fetes per promocionar diversos aspectes de la jornada. Finalment, el hashtag #eapcjornades a Twitter es va fer servir 172 vegades. Pel que fa a les persones que ens seguien a través de la videoconferència, hem rebut notícia de més de 30 persones, també de fora de Catalunya, connectades en directe.

A la pàgina web de l’Escola podreu trobar la documentació referent a les jornades i els vídeos i àudios, tot descarregable en els vostres dispositius.

Gràcies a tots els que heu contribuït a l’èxit d’aquestes jornades, tant des de dins com des de fora de l’Escola!

Deixa un comentari