Si Sant Jordi passés per la Biblioteca de l’EAPC…

Un Sant Jordi contemporani que volgués sortir-se’n davant els reptes de l’Administració actual hauria de documentar-se adequadament com a mínim en cinc grans àrees per resultar victoriós davant aquest gegantesc drac que és l’Administració pública: una guia de management per trobar el camí i les estratègies adequades, unes normes per aclarir el bosc d’excés de branques i sotabosc, per deixar pas a dreceres amagades, deixant pas a la llum i a la transparència, unes mesures per a reformar el castell amb una nova arquitectura, un redisseny que deixi simplificar els procediments administratius costosos per facilitar les coses als ciutadans, i finalment hauria de centrar-se en innovar i identificar les àrees de talent en la seva organització per tal que sigui flexible, adaptable, duradora i sostenible.

Totes aquestes eines també les podeu trobar a la Biblioteca de l’EAPC. Potser no és una lectura especialment entretinguda, però és molt útil per desenvolupar millor les tasques que tenim assignades, i per esdevenir una Administració pública més eficient al servei de l’interès general.

Direcció i gestió El Pequeño libro de las grandes teorías del management : las 89 grandes teorías del management y cómo aplicarlas / James McGrath, Bob Bates ; traducido por Isabel Murillo. Barcelona : Alienta, 2014. Una eina estratègica que recull, a mode de petit breviari, 89 tècniques de gestió i direcció. Cada teoria s’explica en dues o tres pàgines i té aquest contingut: utilitat, una breu descripció, com utilitzar-la i preguntes que cal formular-se. Un fragment del llibre es pot consultar aquí.

Transparència Transparencia, acceso a la información pública y buen gobierno : estudio de la Ley 19/2013, de 9 de diciembre / Emilio Guichot (coordinador) ; autores, Concepción Barrero … [et al.] Madrid : Tecnos, cop. 2014. La Ley de Transparencia, acceso a la información y buen gobierno constitueix una fita en l’aprofundiment democràtic, en la mesura en què la informació sobre l’organització, l’activitat o la despesa pública, és necessària per a la creació d’una opinió ciutadana que pugui decidir el destí de la societat controlant i participant activament en l’actuació dels poders públics. Obra coordinada per Emilio Guichot que recull tots els aspectes relacionats amb l’esmentada Llei.

Reforma de l’Administració La Reforma del sector público / Director: Federico A. Castillo Blanco; [autores] Xavier Boltaina Bosch … [et al.]. Sevilla : Instituto García Oviedo, 2014. Un grup d’autors especialitzats analitza diverses facetes relacionades amb la reforma del sector públic: la política de recursos humans, propostes de reforma de les administracions públiques, reestructuració de l’Administració instrumental, reformes en el model de funció pública, instruments de reorganització del personal, flexibilitat i racionalització del personal funcionari, supressió d’entitats o estructures administratives, etc. En conjunt, es proporciona una visió dels principals aspectes a tenir en compte respecte a la reforma de l’Administració pública.

Simplificació administrativa Simplificación del procedimiento administrativo y mejora de la regulación : una metodología para la eficacia y el derecho a la buena administración / (coord.) Eduardo Gamero Casado. Valencia : Tirant lo Blanch, 2014. La simplificació administrativa és un instrument essencial per a la millora de la gestió pública. L’obra recull els programés més punters implementats a nivell mundial. Sistematitza i explica les diferents tècniques aplicades relatives a la reducció de càrregues administratives per agilitzar els procediments administratius.  Combina aspectes pràctics i teòrics de programes  i experiències de simplificació administrativa.

Innovació i talent Innovación : 100 consejos para inspirarla y gestionarla / Enric Barba ; prólogo de Carles Torrecilla. Barcelona : Libros de Cabecera, 2011. L’autor recull la seva experiència professional en l’àmbit de la innovació combinant la rigorositat acadèmica amb la pràctica empresarial. Els 100 consells estan agrupats en dues parts dirigides a destinataris específics: la primera dedicada a directors generals; i la segona destinada als directors d’innovació, caps de projectes, equips d’innovació i comitès de nous productes.

Podeu consultar les recomanacions de Sant Jordi 2015 a eapc Pinterest Que passeu una bona diada de Sant Jordi!

Deixa un comentari