VI Congrés NOVAGOB d’Innovació Pública – Xavier Torreguitart Jaile

Cartell VI Congreso de Innovación PúblicaEls dies 16, 17 i 18 d’octubre es va dur a terme a la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla el VI Congreso NOVAGOB de Innovación Pública amb més de 1.200 persones inscrites.

En aquesta edició la formació ha jugat un paper important amb tres espais específics: el primer, una taula rodona sobre l’aprenentatge com a palanca de transformació de les administracions públiques; el segon, quatre tallers que amb el títol  “experiment@Talento” volien donar a conèixer metodologies per al desenvolupament de la intel·ligència col·lectiva, i el tercer espai, en el qual va participar l’EAPC, portava el títol de “Market Place. Bones pràctiques centrades en metodologies innovadores de formació” i va ser dinamitzat per Carmen Seisdedos Alonso (IAAP), Jesús Martínez Marín (CEJFE) i Diana Prieto Pérez (EBAP).

L’experiència va consistir en la presentació de bones pràctiques de formació en àmbits com l’aprenentatge social, l’aprenentatge en el lloc de treball, l’aprenentatge organitzacional i la gestió del coneixement, la detecció de necessitats formatives, l’avaluació de la formació, els programes de desenvolupament personal i professional, els programes de desenvolupament directiu i, finalment, l’autoaprenentatge i la curació de continguts.

L’EAPC va presentar un total de vuit bones pràctiques repartides en dos àmbits, així com els programes de desenvolupament directiu, en els quals va donar a conèixer el Marc professional de la funció directiva a les administracions públiques catalanes i, també, va exposar “L’intercanvi d’experts”.

Dins de l’àmbit de l’autoaprenentatge i la curació de continguts, l’EAPC va exposar l’organització dels MOOC, els Espais temàtics, el microlearning a través dels dispositius mòbils i l’espai de formació oberta de la nostra web.

L’any 2018 l’EAPC va posar en marxa el primer MOOC, concretament era el MOOC de Transparència i Protecció de Dades: Interacció i Equilibri, i aquest 2019 s’ha organitzat el MOOC de l’Administració en Paper a l’Administració Digital. En aquest moment ja s’han format més de 10.000 treballadors públics catalans.

En exposar l’espai de continguts en obert es va fer especial esment en el fet que la temàtica dels cursos és molt diversa, des de l’administració digital i la formació jurídica fins a l’urbanisme, entre d’altres. Des del mes de maig d’aquest any fins ara hi ha hagut unes 100.000 lectures d’aquests materials.

Pel que fa al microlearning, es va destacar que es pot cursar des de qualsevol dispositiu mòbil i que els cursos que s’han organitzat han estat, entre d’altres, un curs sobre el deure d’intervenció dels funcionaris davant de discriminacions de persones LGBTI o un curs sobre presentacions efectives o d’accessibilitat en web.

Finalment, en parlar dels espais temàtics es va projectar a la pantalla la nostra web en què es podien veure les diferents matèries que es tracten, que són seguretat social, transparència i protecció de dades, subvencions, procediment administratiu, contractació i recursos humans. A més, es va donar la dada que actualment hi ha 4.956 persones subscrites i unes 40.000 lectures.

Un cop acabada la presentació de totes les bones pràctiques, es va preparar, com si fos una mena de mercat, un espai amb vuit taules, una per cada àmbit, a les quals la gent s’apropava per obtenir més informació sobre les bones pràctiques exposades.

A aquest Market Place hi van assistir més de 120 persones i les bones pràctiques de l’EAPC van tenir molt bona acceptació i van registrar molta demanda d’informació d’altres companys de diferents escoles i instituts de formació d’altres comunitats autònomes.

Xavier Torreguitart Jaile
Cap de servei de Formació Contínua Professionalitzadora i de Selecció per a l’Administració Local
Escola d’Administració Pública de Catalunya

Deixa un comentari