Aixecar la mirada (o per què hauries d’inscriure’t a un màster de direcció pública amb la feinada que tens) – Anna Díaz Barrios

Foto de grup de l'alumnat de la 1a edició de Màster en Direcció Pública 2017-2019
Acta de cloenda de la 1a edició de Màster en Direcció Pública 2017-2019

Divendres 13 de juliol. Toca dia sencer de màster i també dissabte al matí. La setmana ha estat complicada, fa calor i les vacances no acaben d’arribar.

A les 10 h en punt entra a l’aula de l’EAPC Kandarp Mehta, doctor en Direcció d’Empreses per l’IESE Business School, per dirigir el Taller de Creative Negotiation Skills. Al cap de ben poca estona, el doctor Mehta ens ha repartit en diferents grups, ens ha fet negociar en diversos contextos, hem reflexionat sobre com negociem i quines estratègies tenen èxit i quines no… I tot plegat amb una dinàmica de joc, com si el seu objectiu fos que deixéssim de banda el cansament de la setmana, agreujat per la calor del juliol. Però al final de les vuit hores de taller, t’adones que l’activitat està pensada al mil·límetre i que el doctor Mehta ens ha portat exactament on ens volia portar i que és la millor sessió sobre negociació a la qual he participat mai. Potser és veritat aquella frase atribuïda a Plató que afirmava que es coneix millor una persona en una hora de joc que en un any de conversa…

Després d’una llarga trajectòria professional, inscriure’s en un Màster és un repte que et posa a prova. El món acadèmic queda lluny i, malgrat haver desenvolupat una carrera professional intensa i haver cursat un parell de postgraus en el passat, pensar que “tornes a la universitat” provoca un cert neguit i et preguntes si seràs capaç d’estar a l’alçada del nivell d’exigència.

Aquest neguit, però, ja en les primeres sessions del Màster de Direcció Pública de l’EAPC (MDP) es va transformar en una gran curiositat que va perdurar durant els dos anys de la seva durada. Perquè al professor Kandarp Mehta el van seguir d’altres com Miquel Gorriti, Begoña Roman, Maite Vilalta o Xavier Marcet, tots excel·lents professionals en els seus àmbits i uns comunicadors entusiastes.

El MDP de l’EAPC ha estat per a mi una oportunitat de conèixer la mirada d’experts en àmbits molt diversos que t’ajuden a desenvolupar el sentit crític i a crear un marc conceptual per elaborar un discurs propi.

Paral·lelament, el treball final de màster (TFM) m’ha permès explorar les bases d’un  projecte que em rondava pel cap, però que mai no trobava el temps necessari per afrontar-lo. Aquest treball ha estat finalment publicat amb el número 26 a la Col·lecció Obres Digitals de l’EAPC amb el títol Reptes en la gestió de les persones en el context de la transformació digital: una proposta de metodologia de dimensionament dels serveis centrals de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

A nivell institucional, crec que el MDP és una eina necessària perquè les administracions públiques puguin, aquesta vegada sí, transformar-se i incorporin una veritable direcció pública professional en els seus òrgans de direcció. En aquest sentit, es podria dir que el fil conductor d’aquest Màster tracta de respondre la pregunta: què fa un bon directiu/iva?

Perquè una persona que aspiri a ser una bona directiva pública ha d’anticipar-se, tenir visió i saber-la comunicar a tots els nivells del seu àmbit d’influència. Però també ha d’adaptar constantment les actuacions de la seva institució a les necessitats i demandes dels ciutadans, amb una clara orientació a la qualitat i a la innovació. I, molt especialment, ha d’entendre que les persones són l’element clau de l’organització i necessiten tota la seva atenció. Això vol dir cuidar les persones de l’equip, donar sentit a la feina que desenvolupen i atendre les seves necessitats, per tal d’assolir objectius compartits.

El MDP ha significat per a mi una millora dels meus coneixements i habilitats professionals, però també m’ha enriquit com a persona. I m’ha permès teixir complicitats que perduren en el temps amb les companyes i companys del Màster, malgrat la pandèmia de la COVID no ens ho ha posat gens fàcil.

En definitiva, el MDP m’ha permès aixecar la mirada d’aquest dia a dia que ens té sempre tan atrapats amb les seves urgències, i repensar com treballo, per a què treballo i quin és el meu rol a l’Administració. Una Administració, tantes vegades qüestionada, que ha de trobar nous camins per generar valor públic.

 

Anna Díaz Barrios
Cap de l’Àrea d’Organització, Direcció de Serveis. Departament de la Presidència
Alumna de la 1a edició del Màster en Direcció Pública (2017-2019)

Leave a Reply