Projecte de mentoria per a caps de servei – Montserrat Güell Roca i Juantxu Barroso Calicó

La feina de cap de servei no és senzilla. Per superar amb èxit els reptes que es presenten cada dia i assolir uns objectius clars, cal una bona planificació, organització i coordinació de les tasques i de l’equip que compon el servei.

Aquests reptes són encara més grans per a les persones que per primer cop a la seva vida professional es posen al capdavant d’un servei. Quan s’accedeix a aquests llocs de responsabilitat no hi ha un llibre d’instruccions del servei que n’expliqui el funcionament, el manteniment i les possibilitats de millora. En aquest moment aniria bé comptar amb una “mà amiga” que acompanyés la persona novella en els seus primers passos en aquesta nova empresa i que en fos un referent.

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya ha detectat aquesta necessitat, i des de fa un temps posa a l’abast de les persones que accedeixen per primer cop a un lloc de cap de servei la possibilitat de formar-se mitjançant el Projecte de mentoria per a caps de servei, que enguany ha arribat a la seva sisena edició.

Aquest programa de formació es fonamenta en l’aprenentatge entre iguals: entre caps de servei. La persona que té l’experiència com a cap de servei (mentora) ajuda, orienta, acompanya i, sobretot, escolta l’altra persona que fa poc temps que està al capdavant d’un servei (mentorada). D’entre totes les persones que accedeixen a aquest projecte, l’Escola fa la tria per formar les parelles de persones mentores i mentorades. Un cop constituïdes les parelles, cada parella fixa un pla de treball i un calendari per anar-se trobant periòdicament, almenys en sis ocasions, al llarg dels sis mesos de durada del projecte. Aquestes trobades es complementen amb sessions de formació conjuntes amb la resta de participants o en grups més reduïts, i amb el suport i l’assessorament de persones tècniques expertes.

Els que signem aquest escrit, mentor i mentorada, formem una de les parelles de caps de servei que hem pogut gaudir del Projecte de mentoria en aquesta sisena edició. No ens ho vam pensar gaire quan ens van proposar de participar-hi, perquè ja sabíem que estàvem en bones mans: l’Escola.

Com a mentor, l’experiència ha estat molt enriquidora i força aconsellable. És un procés de creixement sorprenent, inesperat i molt present. Al principi, hi ha una mena de vertigen i hom pensa “Sí, bé. Tinc una certa experiència. Però, com podrem treure’n el màxim profit? Com puc ajudar aquesta persona?”.

Val a dir que, personalment trobo que la formació preliminar que rebem els mentors em  va servir molt per emmarcar el desenvolupament de les sessions de treball. Tot i que les sessions de formació són extenses, quatre idees clau arriben de seguida:

· Cercar aproximacions per solucionar problemes concrets
· Sense obviar els temes de percepció personal, que són inevitables, intentar que no s’emportin el pes de les sessions
· Deixar que la persona mentorada s’expliqui
· Escoltar, continuar escoltant i quan has acabat d’escoltar, tornar a escoltar

A banda de temes puntuals i específics en què hem incidit amb més detall, la mentorada ha trobat per ella mateixa enfocaments i solucions, tan sols pel fet de verbalitzar-ho.

En el decurs de les sessions l’intercanvi d’idees i experiències és constant, fins al punt de produir-se en determinats moments un reverse mentoring. A més, en el nostre cas es va materialitzar en una sessió en la qual vàrem intercanviar els papers.

La predisposició, l’atenció plena i l’interès de la mentorada han sigut l’impuls decisiu i vital i també la base de l’èxit de l’experiència compartida.

Com a mentorada, he de dir que les ganes d’aprendre dels que en saben i les ganes de fer les coses bé em van portar fins a un mentor que ha estat generós amb mi quant a temps, quant a compartir coneixements i quant a escolta activa. Precisament això constitueix la gran diferència que hi ha entre assistir a un curs de formació de caps de servei i participar en aquest projecte: la mentoria ha estat com un curs fet a la mida de les meves necessitats i impartit per un mentor que ha treballat amb mi de manera activa i col·laborativa.

Ara que ja hem arribat al final del Projecte de Mentoria podem dir que ha estat una gran experiència amb uns resultats molt satisfactoris per a ambdues parts. És per això que, si teniu l’oportunitat de participar en una nova edició d’aquest projecte, us animem a fer-ho, ja sigui com a persones mentores o com a persones mentorades.

Montserrat Güell Roca
Cap del Servei de Control d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives
Departament d’Interior

Juantxu Barroso Calicó
Cap del Servei del Litoral
Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral
Deaprtament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

3 respostes a “Projecte de mentoria per a caps de servei – Montserrat Güell Roca i Juantxu Barroso Calicó

  1. Moltes gràcies per aquest article, Montserrat i Juantxu. Jo també he participat en l’edició d’enguany i us felicito per la iniciativa de posar en valor aquest programa mitjançant l’experiència que heu compartit i en la qual tota la resta de companys ens veiem representats. Gràcies a l’Escola per la feina. Gràcies Montserrat i Carles.

Leave a Reply