Parlem d’SmartCities (I): SmartCAT: Catalunya serà digital o no serà – Jordi Puigneró

visio-smart-cities

Si has començat a llegir aquest article, segurament ets una persona a qui li preocupa l’esdevenir del nostre país en un món en plena revolució digital. Una revolució que ens obliga a innovar de forma contínua, i no només per millorar sinó, sobretot, per poder continuar sent competitius en un món on les distàncies ja no es mesuren ni en quilòmetres ni en hores sinó en megabits. En una societat digital, la competitivitat es mesurarà per mitjà de la capacitat d’accés al coneixement de forma col·laborativa.

En aquest sentit, l’EAPC sempre s’ha caracteritzat per invertir decididament en la millora de les administracions públiques catalanes, mitjançant la formació i la recerca en matèria de gestió pública, i també a preparar a les persones de les organitzacions públiques per als canvis presents i futurs. I ara toca preparar-se per a la transformació digital. Una transformació que està penetrant en tots els àmbits de la nostra societat: a les aules, a la feina, a l’entorn urbà i al medi rural, etc. En definitiva, un repte estratègic de país que a nivell nacional estem liderant des de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern de Catalunya amb el programa SmartCAT.

En aquest sentit, un dels eixos principals d’aquest programa és el de la gestió dels problemes generats pel creixement de la població urbana i la ràpida urbanització. I és per això que les estratègies smart cities estan emergint com una bona iniciativa per resoldre aquest tipus de problemes. Per tancar l’escletxa en la literatura sobre les ciutats intel·ligents, la realització d’esdeveniments com l’Smart City Expo World Congress, que es du a terme a Barcelona, és bàsica per tal que ciutadans, científics, acadèmics, empreses i governants ens trobem per connectar-nos, entendre’ns i treure’n les conclusions òptimes amb l’objectiu d’aplicar unes polítiques públiques eficaces per a les persones que viuen en entorns urbans.

També estem desenvolupant un marc normatiu i una arquitectura tecnològica que ens permeti implementar l’SmartCAT de manera segura, ordenada i coordinada. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha arribat a un acord per establir un capítol català de la City Protocol Society (CPS), on es formi un espai de cooperació perquè ajuntaments, empreses i universitats catalanes defineixin com s’ha de desenvolupar Catalunya per esdevenir una smart region, seguint uns estàndards comuns amb la finalitat de no tenir smart cities aïllades sinó smart cities interconnectades.

Des del Govern estem conceptualitzant la idea d’un país intel·ligent com una icona de sostenibilitat i d’habitabilitat. Un país que gestiona i integra les seves infraestructures crítiques, un país que connecta la infraestructura de telecomunicacions, la infraestructura social i la infraestructura de negocis. Tot, per aprofitar la intel·ligència col·lectiva del país.

I un lideratge fort és essencial per aquesta nova governança pública. Per això, des de la Secretaria treballem com a motor d’un engranatge col·laboratiu amb molts i diferents actors. La governança intel·ligent és aquella que posa instruments de participació activa i passiva a les mans dels ciutadans, de les institucions i de les empreses privades que permetin fer més objectivable i transparent la presa de decisions. L’apoderament digital de la societat serà transcendent en els anys que venen. Obviar-ho i pretendre governar i gestionar al marge d’aquest fet seria una estupidesa i un bon exemple de mal govern.

Per aquest i molts altres motius, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar, l’octubre de 2014, l’estratègia SmartCAT, per donar resposta a molts dels nous reptes de la societat digital. Dos anys després, l’SmartCAT ja és una realitat de projectes i iniciatives que va prenent força i on la ciutadania, empreses i institucions cooperen per assolir l’objectiu que Catalunya esdevingui un smart country de referència mundial en recerca, innovació i implantació de tecnologies digitals. Un bon exemple d’aquesta col·laboració ha estat el recent signat Pacte Nacional per a la Societat Digital. Un gran acord de país per afrontar un dels majors reptes que té avui el conjunt de la societat catalana: la digitalització.

Jordi Puigneró
Secretari Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.

Deixa un comentari