La Generalitat participa per segon any a la Marató de l’Estalvi Energètic – Marta Gudiol

Fulletons de l'ICAEN sobre la Marató d'Estalvi EnergèticUn total de 31 edificis d’11 departaments han participat en la 5a edició de la Marató de l’Estalvi Energètic, que destina l’estalvi econòmic aconseguit a mesures contra la pobresa energètica i el canvi climàtic.

La Marató de l’Estalvi Energètic és una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia en ens i administracions públiques que destina l’estalvi econòmic aconseguit a accions contra la pobresa energètica i a la lluita contra el canvi climàtic, i que s’ha dut a terme durant tot el mes de febrer. La Generalitat de Catalunya participa en la iniciativa per segon any consecutiu amb un total de 31 edificis d’11 departaments.

Departament Edifici Departament Edifici
 

 

Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Seu de Sanitat Vegetal  

 

Interior

Seu central del Departament d’Interior
EA d’Alfarràs Edifici CAT112 de Reus
EA de Vallfogona de Balaguer Parc de Bombers de Calaf
Serveis Centrals del DARP Complex Central del CME de Sabadell
Empresa i Coneixement Edifici Torre Muñoz  

Salut

CAP La Sagrera
Edifici del c/ de Pamplona, 113, Barcelona CAP La Marina
Edifici Mercè – Rectorat (UPF) CAP Adrià
 

 

Territori i Sostenibilitat

Edifici corporatiu de l’INCASÒL Seu dels ST de Lleida
Seu de l’AHC del c/ de la Diputació, Barcelona  

Vicepresidència i Economia i Hisenda

Delegació Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre
Seu de l’AHC de Tarragona Delegació Territorial del Govern de Girona
Seu dels ST de Barcelona  

 

Cultura

Museu d’Història de Catalunya
Seu dels ST de Tarragona, Casa Gasset Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
Seu dels ST de Terres de l’Ebre Monestir de Sant Pere de Rodes
Seu dels ST i l’AHC de Lleida Presidència Edifici del c/ de Sant Honorat, Barcelona
Justícia Edifici del c/ de Pau Claris, 158, Barcelona Treball, Afers Socials i Famílies Seu dels ST de Treball de Barcelona
Educació Edifici del CESIRE

L’objectiu de la iniciativa és reduir el consum i educar en el bon ús energètic dels edificis i de les seves instal·lacions. Enguany, l’acció s’estén a la sensibilització sobre l’emergència climàtica. Per això, a accions com la disminució d’hores de climatització o el tancament de lluminàries, s’hi afegeixen mesures com la prevenció o la gestió de residus, el foment de la mobilitat sostenible i la introducció d’hàbits de consum responsable. També es farà visible que la reducció en els consums energètics comporta una disminució de les emissions de CO2.

La Marató consisteix a aplicar, durant el mes de febrer, mesures de bones pràctiques en els edificis participants amb l’objectiu de reduir la demanda energètica derivada de l’ús de les instal·lacions. Per poder calcular els estalvis dels edificis participants, prèviament s’han recopilat les dades de consums del mes de febrer del darrer any, que, comparats amb els consums del febrer d’aquest any, ens donaran l’estalvi aconseguit.

2icaen_estalvi_energetic_500pxEl projecte s’ha presentat a totes les persones concernides i s’han dut a terme reunions i s’han organitzat accions formatives i de debat per informar de quines mesures es poden posar en pràctica per reduir el consum d’energia i fer un bon ús dels edificis i de les seves instal·lacions. Cada edifici ha definit un grup de treball que impulsa les accions i recull les dades dels consums cada setmana. La intenció és que les mesures d’estalvi energètic com, per exemple, les que estan relacionades amb el canvi d’hàbits, se segueixin aplicant la resta de l’any. Quan acabi febrer, es comptabilitzarà l’estalvi assolit i el seu import es destinarà a projectes relacionats amb la lluita contra la pobresa energètica.

La Generalitat de Catalunya va participar per primera vegada a la Marató de l’Estalvi Energètic la passada edició, i ho va fer amb 16 edificis de 9 departaments. L’estalvi assolit va ser de 39.152 euros, amb el repartiment següent per fonts d’energia i en aigua:

  •  Estalvi d’electricitat              14 %               238.975 kWh                       23.898 €
  •  Estalvi de gas                          46 %               346.507 kWh                       13.860 €
  •  Estalvi d’aigua                        14 %                          606 m3                         1.394 €

 

3icaen_estalvi_energetic_500pxEl compromís adoptat va ser destinar els estalvis aconseguits a algun projecte relacionat amb l’eficiència energètica i les energies renovables; així doncs, aquest estalvi s’ha destinat a un projecte d’instal·lació fotovoltaica comunitària d’autoconsum que l’INCASÒL farà en un edifici de protecció oficial de 16 habitatges a Sant Julià de Vilatorta. Les famílies que hi viuen paguen un lloguer social a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i són majoritàriament joves i amb pocs recursos. Els costos dels subministraments d’electricitat i aigua són força elevats ateses les condicions climatològiques de la zona.

Per a la definició del desenvolupament de l’actuació, l’INCASÒL ha signat un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal d’Osona (Agència Local de l’Energia d’Osona) i el Consorci d’Osona de Serveis Socials.

Marta Gudiol
Cap d’Unitat del Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica de la Generalitat de Catalunya
Institut Català d’Energia

Deixa un comentari