Les bones pràctiques tenen recompensa: els premis Alfons Ortuño

La feina de cada dia sovint ens absorbeix i no ens permet reflexionar sobre el que fem cada dia, sobre l’abast de la nostra feina quotidiana. Tot i així, tots sabem que és convenient, de tant en tant, aturar-nos i pensar si el que fem és correcte i si es podria fer millor. I no solament això; també és bo documentar tots els projectes que duem a terme per tal de comprovar no només el que podríem millorar, sinó el que ja fem bé i el que pot ajudar altres persones, servir d’inspiració a nous projectes, contribuir al desenvolupament d’altres serveis. Saber que fem una cosa molt ben feta, i que ens la reconeguin, també ens esperona a vetllar per mantenir uns criteris d’excel·lència i a cercar la millora permanent.

L’Escola, que per definició ha de fomentar, mitjançant la formació, aquesta feina ben feta, també entén que hi ha dos factors claus en la seva actuació: el primer és aconseguir que la formació s’acosti al màxim possible a la realitat dels treballadors, i per això afina la seves deteccions de necessitats i avalua la transferència al lloc de treball dels aprenentatges. El segon factor és identificar i reconèixer les bones pràctiques i crear espais perquè es puguin difondre i compartir, i crear així noves sinergies. En aquest segon aspecte s’emmarquen els premis Alfons Ortuño.

Els premis Alfons Ortuño volen reconèixer i premiar honoríficament les bones pràctiques dutes a terme pels treballadors públics de Catalunya. Porten el nom d’un treballador exemplar que, amb la seva manera de fer, va influir positivament en tot el seu entorn i que ara, amb els premis, vol escampar encara més a totes les administracions catalanes. Els premis, que es convoquen cada dos anys, premien les bones pràctiques en tres àmbits: organització i recursos humans, polítiques sectorials i serveis finalistes i gestió pressupostària, avaluació i transparència.  Veure la il·lusió amb què diversos organismes preparen i presenten els seus projectes, la cura i la implicació de les persones que hi ha treballat a explicar-ho tot de manera inspiradora, és certament un goig. Per això l’Escola també vol potenciar i agrair aquest esforç fent-ne la màxima difusió possible.

Un altre aspecte destacable dels premis Ortuño és la dedicació del jurat i de la comissió de selecció. Tots ells són persones que no reben cap remuneració per llegir els treballs i valorar-los aplicant uns criteris comuns.  Veure’ls comentar els treballs, defensar-los com si fossin seus per mirar de ser equànimes i entristir-se quan parlen dels que finalment no han pogut ser premiats també diu molt de la qualitat dels nostres treballadors públics.

Properament l’Escola organitzarà unes sessions de presentació de tots aquests treballs i en publicarà els més destacats. De moment, i si voleu veure com va anar l’acte de lliurament, que va ser tota una festa, i conèixer els guardonats, ho podeu veure aquí.

Creieu que els reconeixements públics esperonen la qualitat i les bones pràctiques? Us agradaria que es fes més sovint? Expliqueu-nos les vostres experiències!!

Deixa un comentari